Carhistory.gr Logo
  » airplanes » The first flight
The first flight
airplanes
Eκατόν δέκα χρόνια πέρασαν από την ιστορική πρώτη αεροπορική πτήση των αδελφών Wilbur και Orville Wright....

Πριν από 110 χρόνια, στις 17 Δεκεμβρίου 1903, οι Wilbur και Orville Wright πέταξαν για πρώτη φορά, με ένα αυτοσχέδιο μηχάνημα που έμοιαζε με μικρό αεροπλάνο. Από την ημέρα εκείνη ως τους δικούς μας καιρούς, ο κόσμος των μετακινήσεων και των μεταφορών άλλαξε οριστικά, καθώς κατακτήθηκαν επιτέλους οι ουρανοί, δικαιώνοντας οράματα αιώνων: O άνθρωπος είχε όνειρο στο πέρασμά του από τη γη κάποτε να πετάξει, όπως μαρτυρούν οι αρχαίοι μύθοι, ανάμεσά τους και η πασίγνωστη ιστορία του Δαίδαλου και του Ίκαρου.
Τα βασικότερα προβλήματα που είχαν να επιλύσουν για να πραγματοποιήσουν τον στόχο τους οι αδελφοί Wright, ήταν… όλα: Ανύψωση, έλεγχος πλοήγησης, προώθηση και διατήρηση ελέγχου του σκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Την περίοδο 1900-1902 οι Wright είχαν διαλέξει μια απομονωμένη περιοχή στη Βόρεια Καρολίνα, κοντά στο ψαροχώρι Κitty Hawk, την οποία και επισκέπτονταν προκειμένου να δοκιμάσουν κάποια καινούργια πράγματα που έφτιαχναν στο ανεμόπτερο, που είχαν μόνοι τους κατασκευάσει. Πέρα από τον κινητήρα (4κύλινδρος, υδρόψυκτος, με ισχύ 12-16 ίππων), τα δύο αδέλφια είχαν να νοιαστούν και για την πλευρική ισορροπία του πτητικού τους μηχανήματος. Παρατηρώντας τα πουλιά ο Wilbur έβλεπε πως επιτύγχαναν την ιδανική πλευρική ισορροπία τους, κουνώντας τις άκρες των φτερών τους. Οι διαπιστώσεις αυτές έφεραν την ιδέα το σκάφος να είναι διπτέρυγο, με τις άκρες των πτερυγίων του να ανασηκώνονται η μία προς τα πάνω και η άλλη προς τα κάτω, για την πραγματοποίηση κλίσεων στον αέρα δεξιά και αριστερά. Στις 17 Δεκεμβρίου 1903 οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς και θυελλώδεις άνεμοι επικρατούσαν. Ωστόσο εκείνη την ημέρα οι αδελφοί Wright κατόρθωσαν από ένα διάδρομο μήκους 20 μέτρων και με ταχύτητα 20 μίλια, να ανυψώσουν το αεροσκάφος τους τέσσερις φορές, με αντίθετο άνεμο. Στην πρώτη δοκιμή το μηχάνημα ανυψώθηκε στα 14 μέτρα από την εκκίνησή του και διήνυσε 40 μέτρα στον αέρα, σε ύψος 3.5 μέτρων, για 12 περίπου δευτερόλεπτα. Ακολούθησαν άλλες δύο επιτυχημένες προσπάθειες, με το ταπεινό ψαροχώρι να μαθαίνει πρώτο σε όλο τον κόσμο την ιστορική είδηση: Πέταξαν!.
Η τέταρτη και τελευταία δοκιμή είχε διάρκεια 59 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας απόσταση 285 μέτρων. Σύμφωνα με όσα είπε 15 ημέρες αργότερα ο Orville Wright, περιγράφοντας τις εντυπώσεις του από το εκπληκτικό στα επιστημονικά χρονικά συμβάν, κάθε φορά το μηχάνημα ξεκινούσε από το έδαφος με δική του δύναμη, χωρίς τη συνδρομή της βαρύτητας ή κάποιας άλλης δύναμης. Η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες βλάβες στο πρώτο εκείνο αεροπλάνο, που είχε καταφέρει όμως  με επιτυχία να αποδείξει πως υπάρχει μηχάνημα ικανό να αντιπαλέψει τους κραδασμούς της προσγείωσης και να πραγματοποιήσει μια ασφαλή πτήση, με κακές μάλιστα καιρικές συνθήκες.

Η Aεροπορία είχε γεννηθεί...           

carhistory

.