Carhistory.gr Logo
  » america » Pontiac Eight
Pontiac Eight
america
H προσιτή πολυτέλεια, έτσι όπως την εξέφρασε η Pontiac τη δεκαετία του '30

Το φθινόπωρο του 1932 η Pontiac, θυγατρική της General Motors, παρουσίασε τους νέους οκτακύλινδρους σε σειρά κινητήρες της, που θα πλαισίωναν τους αντίστοιχους εξακύλινδρους στην πλειοψηφία των μοντέλων παραγωγής της. Το νέο μηχανικό σύνολο, που ονομάστηκε και Silver-Streak από την Pontiac Division, ήταν το ισχυρότερο της εταιρείας εκείνη την εποχή. Συνάμα όμως, ήταν και η λιγότερο ακριβή οκτακύλινδρη κατασκευή μέχρι τότε σε ολόκληρη την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Στη συνέχεια και για 21 χρόνια, που περιλαμβάνουν και τη διακοπή της παραγωγής λόγω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, έδωσε αυτό που χρειαζόταν σε μια μεγάλη σειρά μοντέλων της Pontiac. Χάρις σε αυτόν τον κινητήρα, τα αυτοκίνητά της είχαν επί σειρά ετών αρκετή δύναμη για να αναδείξουν την προσιτή πολυτέλεια που επιζητούσαν οι συντηρητικοί αγοραστές της μεσαίας τάξης. Στο διάστημα αυτό υποβλήθηκε σε περισσότερες από δέκα αναβαθμίσεις, ισχυροποιούμενος σταδιακά για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, που όλο και αυξανόταν. 

Στις αρχές της δεκαετίας του '50 οι νέοι V8 κινητήρες των ομογάλακτων εταιρειών Cadillac, Buick και Oldsmobile, καθώς και οι επίσης νέοι V8 από την Ford Motor Company και την Chrysler Corporation, άφησαν πίσω το οκτακύλινδρο σε σειρά μηχανικό σύνολο της Pontiac. Mε τεχνολογίες των δεκαετιών του '30 και του '40, είχε πια φτάσει στο τέρμα της εξέλιξής του. Το 1955 πέρασε οριστικά πίσω από την κουρτίνα, δίνοντας τη θέση του σε έναν νέο V8, χωρητικότητας 4.706 κυβικών εκατοστών. Δύο χρόνια αργότερα, υπό την καθοδήγηση του Bunkie Knudsen, η Pontiac άλλαξε στρατηγική. Στόχος της ήταν πλέον η αλλαγή της εταιρικής της εικόνας, στην κατεύθυνση πια των επιδόσεων, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι πωλήσεις. Τότε έφτασαν στο εργοστάσιο και νέα πρόσωπα, ικανά να υλοποιήσουν καινούργιες ιδέες, όπως ο Pete Estes στο πόστο του αρχιμηχανικού και ο πολυτάλαντος John De Lorean στη θέση του διευθυντή προηγμένης τεχνολογίας.

Ο οκτακύλινδρος σε σειρά κινητήρας με τις πλευρικές βαλβίδες της Pontiac ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1933, με χωρητικότητα 3.661 κ.εκ. και απόδοση 77 ίππων, που έγιναν 84 τον επόμενο χρόνο. Το 1936 ο κυβισμός του μηχανικού συνόλου αυξήθηκε στα 3.807 κ.εκ., με την ισχύ να ανεβαίνει στους 87 ίππους. Δώδεκα μήνες αργότερα έκανε την εμφάνισή της η αναβαθμισμένη έκδοση των 4.079 κ.εκ. που αποδείχτηκε και η μακροβιότερη, αφού υπηρέτησε τα μοντέλα παραγωγής της εταιρείας μέχρι το 1949. Με ισχύ 100-103 ίππων ως τις παραμονές της εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στον πόλεμο και 106-108 ίππων από τη λήξη του και μετά, ήταν συνάμα και η πιο αντιπροσωπευτική του μακροημερεύσαντος οκτακύλινδρου μοτέρ. Χρησιμοποιήθηκε σε μια ευρεία σειρά μοντέλων (Deluxe, Custom, Torpedo, Streamliner, Streamliner Wagon, Chieftain) πριν δώσει τη θέση της στον μεγαλύτερο κινητήρα της σειράς, των 4.395 κ.εκ. και απόδοσης 116-127 ίππων, που συνδυάστηκε και με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Hydramatic.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

PONTIAC EIGHT ECONOMY SEDAN SERIES 601 (1933)
Aμάξωμα: sedan/saloon 4/5 θέσεων
Kινητήρας: 8κύλινδρος σε σειρά
Κυβισμός: 3.661 κ.εκ.
Διάμετρος x διαδρομή: 80.96 mm x 88.9 mm
Σχέση συμπίεσης: 5.7:1
Καρμπιρατέρ: Carter W-1
Ισχύς: 77 ίπποι στις 3.600 σ.α.λ.
Μετάδοση κίνησης: στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο ταχυτήτων: χειροκίνητο τριών σχέσεων
Ανώτατη ταχύτητα: 126 χλμ./ώρα
Μήκος: 4.610 χλστ.
Ύψος: 1.721 χλστ.
Μεταξόνιο: 2.921 χλστ.
Μετατρόχιο πίσω: 1.459 χλστ.
Ελαστικά εμπρός: 28 x 5.50
Ελαστικά πίσω: 28 x 5.50
Φρένα εμπρός: ταμπούρα 305 χλστ.
Φρένα πίσω: ταμπούρα 305 χλστ.
Βάρος: 1.440 κιλά

 

credits

Κείμενο: Σπύρος Χατήρας