Carhistory.gr Logo
  » auto stories » Mini United
Mini United
auto stories
Η κορυφαία ευρωπαϊκή εκδήλωση για την προώθηση των μοντέλων και των προϊόντων της Μini, στη σύγχρονή της μορφή ως θυγατρική τoυ BMW Group, έχει διεξαχθεί τέσσερις φορές μέχρι στιγμής. Τη μία από αυτές, είμασταν και εμείς εκεί...

Η λαμπερή γιορτή για την διάδοση της φιλοσοφίας της Mini, διεξήχθη το 2012 για τέταρτη φορά. Oι τρεις προηγούμενες ήταν το 2005, το 2007 και το 2009. Ο χώρος διεξαγωγής της ήταν η πίστα του Paul Ricard, που διαδέχθηκε ως οικοδεσπότης το Silverstone και το Zandvoort. Γνωστό μας περισσότερο από το το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 και το Γαλλικό Grand Prix, που λάμβανε χώρα εκεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ʼ70 και του ʼ80, το Paul Ricard έχει ανακαινιστεί και αναβαθμιστεί πλήρως, υπό την ιδιοκτησία του ισχυρού άνδρα της Formula 1 Bernie Ecclestone. Δεν αποκλείεται δε να επιστρέψει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τα επόμενα χρόνια. Στις δυσάρεστες αναμνήσεις, η αποκόλληση της πίσω αεροτομής της Brabham BT55 στην γρήγορη αριστερή καμπή «Verriere», σε ιδιωτικές δοκιμές στις 15 Μαΐου 1986, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ικανότατου οδηγού της Elio de Angelis.

Από τον David Bowie στη Vallelunga
Η Mini τα είχε όλα στη Γαλλική πίστα και τους περιβάλλοντες χώρους της, ικανοποιώντας τα γούστα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη του φεστιβάλ αυτοκίνησης και αγωνιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε: Στο χώρο του πάρκινγκ πίσω από τα pits είχαν παραταχθεί όλα τα μοντέλα της, παλιά και καινούργια, από τις πιο απλές έως τις πιο απίθανες εκδόσεις και σε διάφορους ασυνήθιστους χρωματισμούς. Σε στεγασμένους χώρους υπήρχαν οι πιο εξεζητημένες εκδόσεις των παλιών και νέων Mini, ιδιοκτησίας συνήθως διάσημων τραγουδιστών και ηθοποιών, όπως για παράδειγμα το εξ οκλήρου επινικελωμένο αυτοκίνητο του David Bowie. Εννοείται πως δεν έλλειψαν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στην είσοδο των VIPs και του Γραφείου Τύπου, τα αγωνιστικά του σύγχρονου WRC, αλλά και οι νικητές της φετινής διοργάνωσης του rally-raid Χιλή-Περού-Αργεντινή. Μάλιστα, κάποια στιγμή το μάτι μας πήρε και τον Stephane Peterhansel. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, το οποίο ήταν ένα από τα δρώμενα χωρίς να επικεντρώνει το κύριο ενδιαφέρον των θεατών, στο Paul Ricard διεξήχθησαν δύο αγώνες που αφορούσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς Mini Trophy και Mini Rushour. Το πρόγραμμα του δεύτερου περιλαμβάνει συνολικά έξι αναμετρήσεις, με την πρώτη εξ αυτών στη Γαλλική πίστα και τις πέντε επόμενες σε Ιταλικές (Mugello, Magione, Imola, Misano, Vallelunga).

Άρτος και θεάματα
Στον μεγάλο χώρο πίσω από τις κερκίδες των θεατών στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού έλαβε χώρα μουσικό φεστιβάλ, στα πλαίσια του Mini United 2012, στο οποίο το μεγαλύτερο όνομα ήταν ο Iggy Pop. Τα θεάματα και η διασκέδαση δεν σταματούσαν βέβαια εκεί, καθώς υπήρχαν ακόμη stunt-shows, μεγάλα επιτραπέζια και μη παιχνίδια με θέμα τα Mini, όπως και σύγχρονο μοντέρνας σχεδίασης περίπτερο για αγορά προϊόντων Mini. Ακόμη και δασκάλα του γιόγκα υπήρχε στον χώρο που εκτείνεται από το πίσω μέρος των κερκίδων έως το –όχι και τόσο μικρό- αεροδρόμιο της πίστας, για όποιον ήθελε να χαλαρώσει και να διαλογιστεί. Τις διατροφικές ανάγκες των επισκεπτών εξυπηρετούσαν ένα μοντέρνας σχεδίασης προκατασκευασμένο εστιατόριο, καθώς και δεκάδες καντίνες σε όλους σχεδόν τους γύρω χώρους. Τον τόνο σε όλα τα παραπάνω έδωσαν με το βροντερό «παρών» τους δεκάδες clubs της Mini από όλη τη γηραιά ήπειρο, μεταξύ των οποίων και τρία ελληνικά, ένα από τη Θεσσαλονίκη και δύο από την Αθήνα.

Πότε θα διοργανωθεί το επόμενο Mini United; Δεν ξέρουμε, ούτε είμαστε σε θέση να προβλέψουμε. Ίσως να παραβρεθήκαμε στο τελευταίο...

credits

Κείμενο & φωτογραφίες: Σπύρος Χατήρας