Carhistory.gr Logo
  » product cars » 1951-2000 » Fiat 124
Fiat 124
1951-2000
Κερδίζοντας τον τίτλο του «Αυτοκινήτου της Χρονιάς 1967» ανέδειξε σημαντικές για την εποχή παραμέτρους, δίνοντας βάρος στην ευρυχωρία, το χαμηλό κόστος και τη χρηστικότητα.

Η πρώτη εμφάνιση του Fiat 124, το Μάρτιο του 1966 στο Σαλόνι της Γενεύης ως αντικαταστάτης των «1300/1500» που παράγονταν από το 1961, εξέπληξε τους πάντες. Με σχεδιαστική προσέγγιση αντίστοιχη των πιο σύγχρονων κατασκευών της εποχής, με ευρύχωρο εσωτερικό και με ασφαλή συμπεριφορά στο δρόμο, κέρδισε πολύ σύντομα τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη του κοινού. Σε αυτό συνέβαλε αρκετά και το λογικό για την εποχή κόστος αγοράς, με αντίστοιχο του οποίου προσφέρονταν συνήθως τα άχρωμα και δίχως χαρακτήρα μικρομεσαία οικογενειακά μοντέλα του τότε ανταγωνισμού. Μπορεί σήμερα το σχήμα του ιταλικού σεντάν να φαντάζει αναχρονιστικό, να είστε σίγουροι όμως ότι δε συνέβαινε το ίδιο την εποχή εκείνη. Οι πιο αυστηροί τότε είχαν να πουν μόνο για το σχετικά αυξημένο πλάτος του αμαξώματος, αλλά κι αυτό σε σχέση με το συνολικό μήκος του, το οποίο απλώς βρισκόταν στο μέσο όρο της κατηγορίας. Από εκεί και πέρα, στο εσωτερικό του 124 κανείς δεν μπορούσε να προσπεράσει την εργονομική θέση οδήγησης και τους πολύ καλούς χώρους στο πίσω κάθισμα, οι οποίοι ήταν εφάμιλλοι με εκείνους των μεγάλων, σε μέγεθος και κυβισμό, οικογενειακών αυτοκινήτων της δεκαετίας του ’60.

Πλουραλισμός
Στα μηχανικά μέρη της αρχικής έκδοσης του μοντέλου υιοθετήθηκε ό,τι πιο λειτουργικό διέθετε η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία την εποχή εκείνη. Με τον οκταβάλβιδο κινητήρα των 1.197 κ.εκ. τοποθετημένο κατά το διαμήκη άξονα (πισωκίνητο βλέπετε), το 124 συμπεριφερόταν υποδειγματικά στο δρόμο, χωρίς ποτέ να εκδηλώνει απρόβλεπτες αντιδράσεις. Το ίδιο συνέβαινε βέβαια και με τις μετέπειτα εκδόσεις, και συγκεκριμένα με εκείνες του 1970, οι οποίες φόρεσαν ισχυρότερο κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων (80 ίπποι). Προχωρώντας ακόμη πιο μπροστά, το 1972, η πιο σπορτίφ παραλλαγή του 124 με την ονομασία Special T φιλοξένησε κάτω από το μπροστινό καπό της ένα ακόμα πιο «ζωντανό» μηχανικό σύνολο 1.6 λίτρων, το οποίο απέδιδε την εντυπωσιακή για την εποχή ισχύ των 95 ίππων. 

Όπως ήταν φυσικό, η ευρεία γκάμα των διαθέσιμων εκδόσεων του 124, αλλά, κυρίως, η μεγάλη απήχησή του στο κοινό, αντικατοπτρίζονταν και στο συνολικό όγκο των πωλήσεών του, που ξεπέρασε ανά τον κόσμο τα τέσσερα εκατομμύρια μονάδες. Αξίζει στο σημείο αυτό να προσθέσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: το 124 ήταν ένα «πολυεθνικό» μοντέλο για τη Fiat, καθώς εκτός της Ιταλίας κατασκευαζόταν σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, όχι μονάχα με τα σήματα της εταιρείας από το Τορίνο, αλλά και με εκείνα της ισπανικής Seat και της σοβιετικής –τότε- Lada.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας 4κύλινδρος σε σειρά Κυβισμός 1.197 κ.εκ. Ισχύς 60 ίπποι στις 5.600 σ.α.λ. Μετάδοση κίνησης στους πίσω τροχούς Κιβώτιο ταχυτήτων χειροκίνητο 4 σχέσεων Ανάρτηση εμπρός ανεξάρτητη με ψαλίδια Ανάρτηση πίσω άκαμπτος άξονας Μήκος 4.030 χλστ. Πλάτος 1.625 χλστ. Ύψος 1.420 χλστ. Μεταξόνιο 2.420 χλστ. Βάρος 855 κιλά Ανώτατη ταχύτητα 140 χλμ/ώρα

credits

Κείμενο: Σπύρος Χατήρας. Φωτογραφίες: Fiat