Carhistory.gr Logo
  » luxury » Farman A6
Farman A6
luxury
Ένα αριστούργημα της μηχανικής γλυπτικής, γέννημα-θρέμα των ύστερων χρόνων της «Belle Epoque» φτιαγμένο από αεροναυπηγούς, που απευθυνόταν σε πρίγκιπες και βασιλιάδες...

Tο 1919 η Farman Aviation Works είχε έτοιμο ένα νέο αεροσκάφος, το «F.60 Goliath». Αρχικά είχε εξελιχθεί ως ένα βαρύ βομβαρδιστικό διπλάνο, που μπορούσε να μεταφέρει βόμβες συνολικού βάρους ενός τόνου, σε μια απόσταση 1.500 χιλιομέτρων. Ο σχεδιασμός του είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα και βρισκόταν στην πρώτη φάση των δοκιμών, όταν η Γερμανία παραδόθηκε και ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας (τα αδέλφια Richard, Henri και Maurice Farman) συνειδητοποίησαν πως ήταν αδύνατο να δεχτούν παραγγελίες για το πολεμικό τους όπλο, αφού σύρραξη πλέον δεν υπήρχε. Ωστόσο, κατάλαβαν πως η μεγάλη άτρακτος του αεροπλάνου τους θα μπορούσε εύκολα να τροποποιηθεί και να δεχτεί επιβάτες για εμπορικές πτήσεις. Οι εναέριες μεταφορές ανθρώπων βρίσκονταν ακόμη στα σπάργανα, αλλά όλοι αντιλαμβάνονταν πως είχαν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και όποιος μπορούσε επένδυε σε αυτές. Ασφαλώς, το ίδιο έκανε και η Farman, με αποτέλεσμα να βγει στο τέλος κερδισμένη. Παράλληλα, οι τρεις επιχειρηματίες αποφάσισαν να κατασκευάσουν ένα αυτοκίνητο που να απευθύνεται σε λίγους, για να βγάλουν περισσότερα λεφτά. Άλλωστε, δεν ήταν αδόκιμοι στο είδος, αφού πριν την ίδρυση της εταιρείας τους (1909) διατηρούσαν με επιτυχία ένα μεγάλο κατάστημα πωλήσεων αυτοκινήτων στο Παρίσι, που λειτουργούσε και ως συνεργείο. 

Από τον Goliath στο Α6
Τα αδέλφια Farman στήριξαν τη νέα τους επιχειρηματική κίνηση στην καλή φήμη που είχαν αποκτήσει τα αεροπορικά τους προϊόντα, αλλά και στην τεχνογνωσία που είχαν αποκτήσει από αυτά. Παρουσίασαν το πρώτο τους μοντέλο (Α6Α) στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού το 1919, όμως ξεκίνησαν να το παράγουν δύο χρόνια μετά. Το πολυτελές αυτοκίνητό τους είχε σχεδιαστεί από τους μηχανικούς της εταιρείας με πλαίσιο τύπου σκάλας και πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας, τα οποία συνδυάστηκαν με την τελευταία λέξη της αεροναυπηγικής. Στο διαμέρισμα του κινητήρα του τοποθέτησαν ένα σχεδόν αθόρυβο εξακύλινδρο σε σειρά μηχανικό σύνολο των 6.6 λίτρων, απόδοσης 108 ίππων, με τα περισσότερα από τα εξαρτήματά του να είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Το φιλόδοξο εργοστάσιο της Boulogne-Billancourt είχε ισχυρότατο ανταγωνισμό με την εμπλοκή του στην ακριβή κατηγορία, στην οποία μεσουρανούσαν διάσημα μοντέλα όπως η Isotta Fraschini Tipo 8, το Renault 40CV, η Delage CO, η Hispano-Suiza Η6 και η Rolls-Royce Silver Ghost. Όμως, δεν τον φοβήθηκε. 
 
Ξεχωριστοί ιδιοκτήτες
Κάθε αυτοκίνητο έφευγε από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Farman μόνο με το σασί, τον κινητήρα και τους τροχούς του, ενώ η καλοφτιαγμένη φτερωτή mascot που φιγουράριζε στο καπάκι του ψυγείου του απέδιδε φόρο τιμής στον πρωτοπόρο της αεροπλοΐας Alberto Santos-Dumont. Στη συνέχεια, ανάλογα με τις επιθυμίες του οπωσδήποτε πλούσιου αγοραστή του, μεταφερόταν στους πιο εκλεπτυσμένους γαλλικούς οίκους (Saoutchik, Jean Gaborit, Million-Guiet κ.α.) για την τελική διαμόρφωση του αμαξώματός του. Αυτό είχε ως συνέπεια κανένα Α6 να μη μοιάζει με κάποιο άλλο, γεγονός που τόνιζε ακόμη περισσότερο τη μοναδικότητά του. Βιομήχανοι, αστέρια του σινεμά, διάσημοι αθλητές και βασιλιάδες συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο των κατόχων του. Ανάμεσά τους ο σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς του Μαρόκου, ο πιλότος αεροσκαφών Charles Nungesser και η επιτυχημένη ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου Pearl White. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης του εικονιζόμενου στο άρθρο μας Α6Β Supersport Torpedo ήταν ο μαχαραγιάς Daulat Singh. Ο κληρονομικός κυβερνήτης του ινδικού πριγκιπάτου Idar χρησιμοποιούσε το Farman όχι μόνο για τις περιηγήσεις του, αλλά και για το οργανωμένο από τους υποτακτικούς του κυνήγι των τίγρεων.

Μόνο 125
Το Farman A6 έμεινε στην παραγωγή για ένδεκα χρόνια, από το 1921 μέχρι το 1932, ενώ αρίθμησε συνολικά δύο εκδόσεις (Α και Β, με τη δεύτερη να διαθέτει τεχνικές καινοτομίες για τότε, όπως η υδραυλική υποβοήθηση στα φρένα). Το 1927, με γνώμονα τη βελτίωση των επιδόσεων, εφοδιάστηκε και με κινητήρα των 7.1 λίτρων. Η οικονομική κρίση του 1929 και η μεγάλη ύφεση που ακολούθησε επηρέασε την εμπορική σταδιοδρομία του πολυτελούς αυτοκινήτου, υποχρεώνοντας τη μητρική του εταιρεία να διακόψει την κατασκευή του και να αφοσιωθεί αποκλειστικά στις αεροπορικές της δραστηριότητες. H συνολική παραγωγή του εκτιμάται σε 125 μονάδες περίπου.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

FARMAN A6
Kινητήρας: 6κύλινδρος σε σειρά
Κυβισμός: 6.594 κ.εκ.
Διάμετρος x διαδρομή: 100 mm x 140 mm
Καρμπιρατέρ: 2 Zenith
Ισχύς: 108 ίπποι στις 2.400 σ.α.λ.
Ανάρτηση: άκαμπτος άξονας, ημιελλειπτικά φύλλα σούστας
Μετάδοση κίνησης: στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο ταχυτήτων: χειροκίνητο 4 σχέσεων
Ανώτατη ταχύτητα: 135 χλμ./ώρα
Φρένα εμπρός: ταμπούρα
Φρένα πίσω: ταμπούρα
Μεταξόνιο: 3.660 χλστ.
Μετατρόχιο εμπρός: 1.450 χλστ.
Μετατρόχιο πίσω: 1.450 χλστ.
Βάρος: 2.400 κιλά
Περίοδος παραγωγής: 1921-1932
Μονάδες παραγωγής: περίπου 125

credits

Source: traumautoarchiv.de, theoldmotor.com, ultimatecarpage.com. Photos: bonhams.com

Κείμενο: Σπύρος Χατήρας