Carhistory.gr Logo
  » concept & prototypes » Cisitalia 808XF
Cisitalia 808XF
concept & prototypes
Ένα μοναδικό αυτοκίνητο, με αμερικανική καρδιά και ιταλική αισθητική...

Κανείς δεν ξέρει πόσο χαμένο μπορεί να βγήκε το ποδόσφαιρο από τον άσχημο τραυματισμό του επιτελικού μέσου Piero Dusio στο γόνατο, την αγωνιστική περίοδο 1921-1922. Είχε προλάβει να παίξει μόνο δύο επίσημα παιχνίδια στη Juventus, όταν συνέβη αυτό το δυσάρεστο γεγονός, που τον ανάγκασε να σταματήσει το αγαπημένο του άθλημα. Αν όμως δεν είχε γίνει αυτό, ο κόσμος της Αυτοκίνησης θα ήταν σήμερα φτωχότερος. Αλλά για να μη σας μπερδέψουμε, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ή τουλάχιστον από τον τραυματισμό του πρωταγωνιστή μας και μετά. Ύστερα από την αναγκαστική λήξη της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, ο Dusio δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Αρχικά ξεκίνησε μια κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε σε εταιρεία κατασκευής και πώλησης αθλητικών ειδών, προτού καταλήξει να γίνει προμηθεύτρια στρατιωτικού ρουχισμού. Παράλληλα, ήρθε σε επαφή με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ο ο οποίος τον κατέκτησε. Σύντομα βρέθηκε πίσω από το τιμόνι αγωνιστικών αυτοκινήτων, λαμβάνοντας μέρος σε μερικές από τους διασημότερες αναμετρήσεις της εποχής του. Για δέκα συνεχόμενα χρόνια συμμετείχε στο πολυθρύλητο τότε Mille Miglia, κερδίζοντας το 1937 μια νίκη στα 500 κυβικά εκατοστά, οδηγώντας ένα Siata. Ένα χρόνο νωρίτερα βρέθηκε στην εκκίνηση του Ιταλικού Grand Prix, ενώ τις παραμονές του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (1939) ίδρυσε την Scuderia Torino. Στη συνέχεια και μεσούσης της ένοπλης σύρραξης, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στην ποδοσφαιρική ομάδα της Juventus (1941), τα οποία άσκησε έως το 1947. Τη χρονιά που αποσύρθηκε από αυτή τη θέση, είχε ήδη αρχίσει να γράφει την καλύτερή του σελίδα στην Αυτοκίνηση, της οποίας ο τίτλος γοητεύει μέχρι και σήμερα με την ονομασία του: Cisitalia.


D46
Το 1946 στο Τορίνο ο φιλόδοξος Ιταλός επιχειρηματίας και οδηγός αγώνων Piero Dusio ίδρυσε μια νέα εταιρεία, με την επωνυμία της να προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων Compagnia Industriale Sportiva Italia. Το μονοθέσιο D46 ήταν η πρώτη δημιουργία του εργοστασίου του. Σχεδιαστής του δεν ήταν άλλος από τον Dante Giacosa, μια φυσιογνωμία συνδεδεμένη διαχρονικά με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Fiat, τα μηχανικά μέρη της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίησή του. Συνάμα, ο Dusio ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής αυτοκινήτων. Μία από τις πρώτες του δημιουργίες ήταν το Cisitalia 202, που βασιζόταν στα μηχανικά μέρη του Fiat 1100 και σχεδιάστηκε από τους Giovanni Savonuzzi και Dante Giacosa.

360

Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς ο Piero ήρθε σε επαφή με το γραφείο Porsche, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου για τα Grand Prix. Tο Type 360
που προέκυψε από αυτή τη συνεργασία είχε επίπεδο 12κύλινδρο κινητήρα 1.5 λίτρων τοποθετημένο στο κέντρο με δύο υπερτροφοδότες, κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων και κίνηση στους τέσσερις τροχούς. Δυστυχώς, η συνέχεια δεν ήταν αυτή που έπρεπε: H υπεραισιοδοξία του Dusio αποδείχθηκε λαθεμένη, αφού ως το φθινόπωρο του 1948 δεν είχε ολοκληρωθεί το πρώτο αυτοκίνητο, ενώ εκείνος στους πιστωτές του είχε υποσχεθεί έξι. H κατάρρευση της εταιρείας του τον ανάγκασε να πουλήσει το πρόγραμμα στην κυβέρνηση της Aργεντινής. Tον Ιανουάριο του 1953, το Type 360 δεν είχε πλέον το δικαίωμα να αγωνιστεί στα Grand Prix λόγω αλλαγής των κανονισμών. Το 1959 το αυτοκίνητο τοποθετήθηκε στο μουσείο της Porsche, χωρίς να επιτύχει κανέναν από τους στόχους του. Η Cisitalia τότε είχε ήδη πάψει να υπάρχει, με μέρος των εγκαταστάσεων και των εναπομεινάντων υλικών να έχει πια περάσει στα χέρια του Carlo Abarth.

808XF
Το 1952 ο Carlo Dusio, γιός του Piero, έκανε μια τελευταία προσπάθεια να διατηρήσει την εταιρεία του πατέρα του ζωντανή. Στόχος του ήταν να παρουσιάσει μια σειρά εκλεπτυσμένων μοντέλων, η οποία θα απευθυνόταν στην αγορά της Βόρειας Αμερικής και πιο συγκεκριμένα σε εκείνη των ΗΠΑ. Ύστερα από κάποιες επαφές με τη Ford, που αρχικά έτυχαν θετικής κατάληξης, προέκυψε το Cisitalia 808XF. Φυσικά, το πλαίσιο και τα μηχανικά του μέρη προέρχονταν από τον μεγάλο Αμερικανό κατασκευαστή. To αμάξωμα του ομολογουμένως πολύ όμορφου concept έφερε την υπογραφή της Carrozzeria Vignale, ενώ στο διαμέρισμα του κινητήρα του έβρισκε φιλόξενο χώρο ένα 6κύλινδρο μηχανικό σύνολο της Ford, χωρητικότητας 3.528 κυβικών εκατοστών και ισχύος 225 ίππων. Ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων των τριών σχέσεων ανέλαβε να συνεργαστεί μαζί του, μεταδίδοντας την κίνηση στους πίσω τροχούς. Στη συνέχεια το πρωτότυπο παρουσιάστηκε στον πρόεδρο της εταιρείας Henry Ford II, ο οποίος ενστερνίστηκε την ιδέα και ανέθεσε την ευθύνη του προγράμματος στον γαμπρό του Ed Sullivan. Τότε κατασκευάστηκε μια δεύτερη σειρά πρωτοτύπων, με τις ίδιες πάντα προδιαγραφές από πλευράς μηχανικών μερών.

Cut...

Από εδώ και κάτω ξεκινούν οι ασάφειες, με ορισμένες πηγές να αναφέρουν ότι παρήχθησαν πέντε 808
XF με coupe αμάξωμα, την ίδια στιγμή που άλλες καταγράφουν μόνο ένα. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι το αμερικανίζον Cisitalia με convertible διαμόρφωση ήταν μόνο ένα, το οποίο επιβιώνει ως τις ημέρες μας. Ασάφεια καλύπτει και το λόγο που πάγωσε το πρόγραμμα: Ήταν ο Carlo Dusio που έχασε το ενδιαφέρον του για την υπόθεση αυτή ή μήπως έκανε πίσω η Ford, θέλοντας να επικεντρωθεί στο ομοειδές Thunderbird, που ήταν εξ ολοκλήρου δικό της; Όπως και να έχουν τα πράγματα, όλα τελείωσαν εκεί. Μόνος κερδισμένος ο Ed Sullivan, που για αρκετά χρόνια χρησιμοποιούσε το convertible για τις καθημερινές του μετακινήσεις. Είμαστε σίγουροι πως το απόλαυσε, όπως κάθε άνθρωπος που διαθέτει κάτι μοναδικό, κάνοντας το καλύτερο δώρο στον εαυτό του.

credits

Κείμενο: Σπύρος Χατήρας. Photos: drivingthebest.com