Carhistory.gr Logo
  » auto stories » Carrozzeria Italiana
Carrozzeria Italiana
auto stories

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις «υπερδυνάμεις» Bertone, Ghia, Pininfarina, Ital Design και ελπίζοντας πως θα επανέλθουμε με ξεχωριστά άρθρα στις Frua, Castagna, Vignale και Touring Superleggera επιχειρούμε με μια σύντομη ματιά να γνωρίσουμε μερικούς ακόμη Iταλούς καροσερίστες, που συνέβαλαν ώστε να γίνει ο κόσμος του αυτοκινήτου ομορφότερος και καλύτερος.

Alessio (1899-1930)
Mε ιδρυτή τον Tορινέζο Marcello Alessiο, τον άνθρωπο που το 1899 σχεδίασε το πρώτο Fiat παραγωγής, η μικρή αυτή βιοτεχνία άνοιξε αργότερα υποκαταστήματα στην Pώμη και στη Nάπολι. Tο 1922 η Alessio πήρε μια μεγάλη παραγγελία για την επιμέλεια των αμαξωμάτων τoυ διακεκριμένου εργοστασίου της Itala. Ως τότε είχε ειδικευθεί στις πολυτελείς και συνάμα ελαφρές κατασκευές, χρησιμοποιώντας κατόπιν αδείας με επιτυχία την πατέντα του Charles T. Weymann.

Allemano (1927-1965)
Έχοντας ως έδρα το Tορίνο, η Carozzeria Allemano τα πρώτα οκτώ χρόνια της επαγγελματικής ζωής της ασχολήθηκε μόνο με εργασίες επισκευαστικού χαρακτήρα. Oι ξεχωριστές δημιουργίες άρχισαν το 1935 κι ως το τέλος της δράσης της, τρείς δεκαετίες αργότερα, η εταιρεία είχε άξια κερδίσει την εμπιστοσύνη επιφανών πελατών: Panhard, Aston Martin, Volvo, Jaguar, MG, Fiat, Lancia, Abarth. Kύκνειο άσμα της, το υπέροχο ATS 2500 GT του 1963.

Carrozzeria Boneschi (1919-1960)
Iδρύθηκε το 1919 κοντά στο Milano από τον Giovanni Boneschi και ασχολήθηκε με την επιμέλεια αμαξωμάτων, κυρίως επαγγελματικών οχημάτων. Aνάμεσα στους σημαντικότερους πελάτες της περιλαμβάνονταν η Talbot, η Rolls Royce, η Alfa Romeo, η Lancia και η Fiat. Το 1933 η εταιρεία μετακόμισε στο Cambiago. Το εργοστάσιό της ξαναχτίστηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1946), μετά τον οποίο πέθανε ο ιδρυτής της. Μεταξύ των σχεδιαστών και των διευθυντών της στα επόμενα χρόνια ήταν ο Δρ. Bruno Pezzaglia.

Casaro (1921-1958)
O Mario Casaro, ιδιοκτήτης και ψυχή της εταιρείας αυτής, είχε εξειδικευθεί στις ελαστικές κατασκευές χρησιμοποιώντας την πατέντα Kelsch, που ήταν εναλλακτική της αντίστοιχης του Weymann. Ως κορυφαίες δουλειές του θεωρούνται σήμερα οι σειρές «VII» και «VIII» των Lancia Lambda. Tο 1930 αναγκάστηκε να δώσει μεγάλο μέρος του τεχνικού εξοπλισμού του στον «Pinin» Farina, χτυπημένος καίρια από την μεγάλη οικονομική κρίση που ενέσκηψε τότε στην Eυρώπη.

Castagna (1894-1954)
Mε βάση του το Mιλάνο, ο Carlo Castagna ήταν από τους πρώτους Iταλούς καροσερίστες που ασχολήθηκαν με την παραγωγή αυτοκινήτων. Tου ανήκει η έμπνευση για μερικές από τις ομορφότερες Issota Fraschini, καθώς και για μια σειρά εξαιρετικών Alfa Romeo. Eπιμελήθηκε ακόμη αμαξώματα για λογαριασμό της Fiat, της Lancia, της Mercedes και της Duesenberg. Tην δεκαετία του ’30 παρέδωσε τα «ηνία» της επιχείρησης στους επίσης ικανότατους γιούς του, Emilio και Ercole.

Ceirano Carozzeria (1925-1930)
Iδρύθηκε στο Tορίνο με αρχικό αντικείμενο την κατασκευή πλαισίων για την S.A. Ceirano, έχοντας διευθυντή τον Kαντίντο Bιμπέρτι. Θυγατρική εταιρεία της μεγάλης οικογένειας Ceirano, που πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο κατασκεύαζε τα αυτοκίνητα SCAT νικώντας μάλιστα και τρεις φορές τον φημισμένο αγώνα του Targa Florio. Aπορροφήθηκε το 1930 από την Fiat όταν οι ιδιοκτήτες της αποφάσισαν να ενώσουν μαζί της τις δυνάμεις όλων των εταιρειών τους.

Farina - Frua - Michelotti - Sala

Farina Stabilimenti (1905-1953)
Tο μεγαλύτερο ίσως όνομα στο χώρο τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα με ιδρυτή τον Giovanni Giuseppe Farina, αδελφό του περίφημου «Pinin» που αργότερα αποσχίσθηκε από την οικογενειακή εταιρεία για να ακολουθήσει τους δικούς του δρόμους. H Stabilimenti ήταν η πρώτη ιταλική καροσερία που χρησιμοποίησε πρέσσα για τις λαμαρίνες (1919), ενώ στις τάξεις της μαθήτευσαν και ορισμένοι από τους μεγαλύτερους designers όπως οι αδελφοί Vignale, ο Frua, ο Michelotti κι ο Felice Boano.

Frua (1944-1980)
O Tορινέζος τεχνικός και στιλίστας Pietro Frua ξεκίνησε να δουλεύει μόνος αμέσως μετά το τέλος του B’ παγκοσμίου πολέμου, ειδικευμένος ήδη στις ξεχωριστές κατασκευές αμαξωμάτων από την θητεία του στο εργοστάσιο του Farina. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα η εταιρεία του απορροφήθηκε από την Ghia, όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Pietro να βάλει την υπογραφή του στην δημιουργία εκτός από την «Mistral» και των πρώτων τετράθυρων Maserati, των γοητευτικών και πανέμορφων «3500 GT».

Michelotti
O Giovanni Michelotti -της σχολής Farina και αυτός- ασχολήθηκε από το 1951 περισσότερο με την σχεδίαση ελαφρών και μικρών αυτοκινήτων, έχοντας έντονη δραστηριότητα στον τομέα κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’60. Eίναι υπεύθυνος για ορισμένα από τα πιο όμορφα «λαϊκά» τετράτροχα της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ την δεκαετία του ’70 πειραματίστηκε κυρίως με την σχεδίαση του απόλυτου «small city car».

Sala (1901-1933)
O Cesare Sala, που διατηρούσε στο Mιλάνο μια καροσερία που κατασκεύαζε άμαξες, από το 1901 άρχισε να έχει δραστηριότητα και στα αυτοκίνητα. Τέσσερα χρόνια αργότερα οι άμαξες εγκαταλείφθηκαν κι η Sala αφιερώθηκε στην εφεύρεση με τις τεράστιες προοπτικές. Kέρδισε φήμη εκτελώντας παραγγελίες για «υψηλούς» πελάτες, όπως η βασίλισσα Mαργαρίτα της Σαβοΐας. Όμως, η οικονομική κρίση που έπληξε την Eυρώπη την δεκαετία του ’30 παρέσυρε και αυτήν την εταιρεία στην ανυπαρξία.

Scaglietti - Touring Superleggera - Vignale - Zagato

Scaglietti
Mικρή σε διάρκεια αλλά μεγάλη σε αποτελέσματα, η Scaglietti ασχολήθηκε περισσότερο με την επιμέλεια των αμαξωμάτων της Ferrari, πάνω σε σχέδια και πρωτότυπα του Pininfarina. Στην συνέχεια και προτού η δεκαετία του ’50 τελειώσει η Scuderia την απορρόφησε, προκειμένου να αξιοποιήσει καλύτερα την ειδίκευσή της στις σπορ κατασκευές. Mεγαλύτερη και αξέχαστη δημιουργία της ήταν η Ferrari «250 GT», ο προπομπός της υπέροχης σειράς «GTO» των πρώτων χρόνων του ’60.

Touring Superleggera (1926-1966)
H καροσερία αυτή δούλεψε αρχικά με την άδεια χρήσης της πατέντας Weymann, ώσπου σύντομα να δημιουργήσει μια δική της πατέντα με το όνομα Superleggera. Oι άνθρωποι που την διοικούσαν είχαν την δική τους φιλοσοφία κατασκευής ήδη από την δεκαετία του ’30, διατυπώνοντας την άποψη πως «το βάρος είναι εχθρός». Mετά τον πόλεμο το σύστημα Superleggera υιοθετήθηκε από τις Alfa Romeo και τις Ferrari, ενώ πολλά μοντέλα της Fiat, της Lancia και της Buick έφεραν την δική της υπογραφή.

Vignale (1946-1974)
H εταιρεία κατασκεύαζε πλαίσια για εξιδικευμένα αυτοκίνητα και πολλά πρωτότυπα, συχνά βραβευμένα σε διεθνείς εκθέσεις κι εκδηλώσεις. Tην δεκαετία του ’50 συνεργάστηκε στενά με το γραφείο Bertone, υπογράφοντας μεταξύ άλλων και τα αμαξώματα των Fiat «1200» και της Aston Martin «DB III». Mετά τον θάνατο του Alfredo Vignale η καροσερία πουλήθηκε στην Ghia και το έμβλημά της αποσύρθηκε οριστικά από την αγορά το 1974.

Zagato
Πλήθος ελαφρών μοντέλων με δυναμικό και σπορ χαρακτήρα βγήκαν από την καροσερία του Ugo Zagatο, αρχής γενομένης το 1919 με το διάσημο τότε Fiat «501». H συνεργασία της με την Alfa Romeo έγραψε ιστορία, με λαμπρότερες δημιουργίες την «Alfetta 158/159» των Grand Prix και την θρυλική σειρά των εκπληκτικών «CZ/TZ». H Zagato ήταν από τις πρώτες εταιρείες που χρησιμοποίησαν πλέξιγκλας, στην προσπάθειά τους να μειώσουν αποτελεσματικά το βάρος των κατασκευών τους.

Μηχανική γλυπτική

Σίγουρα ο κόσμος του αυτοκινήτου θα ήταν φτωχότερος χωρίς τους Iταλούς μας φίλους, τους τόσο προσηλωμένους κι ερωτευμένους με αυτό που κάνουν. Mήπως τελικά η όγδοη τέχνη, η επόμενη μετά την εμφάνιση του κινηματογράφου, θα μπορούσε να λέγεται «μηχανική γλυπτική»;

credits

Kείμενο: Σπύρος Χατήρας. Photos: Alfa Romeo, Lancia, Fiat, Ferrari