Carhistory.gr Logo
  » america » Batmobile I
Batmobile I
america

Ο Batman ξεκίνησε τη ζωή του στο χαρτί, προτού μεταφερθεί με επιτυχία στην οθόνη. Ακόμα και τότε όμως, στα πρώτα βήματα της ηρωικής του σταδιοδρομίας, είχε το αυτοκίνητό του...

Το πρώτο επίσημο Batmobile σχεδιάστηκε το 1960 από τον 23χρονο Forrest Robinson. Μετά την υλοποίηση της ιδέας στο χαρτί, ο ταλαντούχος νεαρόςξεκίνησε το χτίσιμο του αυτοκινήτου στον αχυρώνα του σπιτιού του, έχοντας τη βοήθεια του φίλου του Len Perham. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1963, δύο χρόνια πριν από το ξεκίνημα της σειράς Batman, που είδε για πρώτη φορά το φως της ευρείας δημοσιότητας στην αμερικανική τηλεόραση, πριν μεταφερθεί με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στον κινηματογράφο. Το τετράτροχο όχημα του Robinson προηγείται του πρώτου τηλεοπτικού Batmobile, αφού ο διάσημος ήρωας και προστάτης των αδυνάμων έλαβε για πρώτη φορά σάρκα και οστά σε δημοφιλή περιοδικά κινουμένων σχεδίων της εποχής. Το πρώτο Batmobile δημιουργήθηκε σχεδόν από το μηδέν, έχοντας ως βάση μια Oldsmobile 88 Series του 1956. Στη θέση του κινητήρα εγκαταστάθηκε ο περίφημος V8 324 Rocket των 185 ίππων, ενώ ο Robinson εμπνεύστηκε ένα δικό του αμάξωμα από fiberglass, που μεταξύ άλλων διέθετε εμπρόσθιο άκρο και εικονικό ραχιαίο πτερύγιο. Αντίθετα, το Batmobile του George Barris που παρουσιάστηκε το 1966 προς χάριν της τηλεοπτικής σειράς, ήταν στην πραγματικότητα ένα τροποποιημένο Lincoln Futura του 1955.


Όταν ο Robinson ολοκλήρωσε το αριστούργημά του, έβαψε το αυτοκίνητο με ένα όμορφο γκρί χρώμα. Αρχικά το οδηγούσε ο ίδιος, όμως προκάλεσε τέτοια εντύπωση η παρουσία του στο δρόμο, που γρήγορα μισθώθηκε για να παίξει σημαίνοντα ρόλο στη διαφημιστική εκστρατεία της εταιρείας που εκμεταλλευόταν εμπορικά τον έντυπο Batman. To όχημα βάφτηκε ξανά και με τα επίσημα χρώματα του διάσημου ήρωα και περιόδευσε όλες τις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, μέχρι τα τέλη του 1966, που η φήμη της οθόνης άρχισε να ξεπερνά εκείνη του χαρτιού. Στη συνέχεια, πουλήθηκε από τον ιδιοκτήτη του, αντί του ευτελούς ποσού των 200 δολαρίων. Έπειτα, για τέσσερις περίπου δεκαετίες εγκαταλείφθηκε κάπου στo New Hampshire, παραμένοντας ένα ξεχασμένο κομμάτι της αμερικανικής pop κουλτούρας.

 

Η επιστροφή...

To 2008 o ερευνητής Bobby Smith ανακάλυψε το αυτοκίνητο, στο χώρο ενός εμπόρου στο Chicago. Έπειτα από την επανεμφάνισή του, αγοράστηκε από τον ιστορικό George Albright. Ο τελευταίος ανέλαβε την αποκατάστασή του κι ήρθε σε επαφή με τους Robinson και Perham, καθώς και με έναν συνταξιούχο διοικητικό υπάλληλο της εταιρείας DC Comics, που είχε τα δικαιώματα του έντυπου Batman. Όλοι τους βεβαίωσαν πως πρόκειται για το Batmobile I, ενώ με τις αναμνήσεις τους πρόσθεσαν από ένα λιθαράκι ο καθένας στην καταγραφή της ιστορίας. Εννοείται, βέβαια, πως υπάρχουν κι άλλες αποδείξεις: Αν είστε καλός συλλέκτης ή αν ψάξετε καλά στις σελίδες αναζήτησης του Διαδικτύου μπορείτε να δείτε το αυτοκίνητο του Batman αποτυπωμένο σε κουτιά από γάλα, αλλά και σε δοχεία παγωτού της εποχής. 


carhistory

Photos: