Carhistory.gr Logo
  » aerodynamics » Aerodinamica
Aerodinamica
aerodynamics

Όπως ορίζει και το όνομά της, αυτή η μοναδική κατασκευή υπήρξε σε πολύ πρώιμους καιρούς ένα από τα πρώτα αεροδυναμικά οχήματα στην ιστορία της μηχανολογίας...

Η «Aerodinamica» χτίστηκε το 1914, σε ένα από τα 25 συνολικά σασί που κατασκευάστηκαν για το μοντέλο «40-60 ΗΡ», με του οποίου την αγωνιστική έκδοση (Corsa) η Alfa Romeo συμμετείχε τα επόμενα χρόνια στους μεγάλους αγώνες της εποχής, έχοντας οδηγούς τους Giuseppe Campari, Giulio Ramponi και Enzo Ferrari. Το πλαίσιο εκείνου του αυτοκινήτου είχε σχεδιάσει ο Giuseppe Merosi, ο πιο πολύτιμος από τους ανθρώπους της εταιρείας στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, με βάση το έργο του και την προσφορά του σε αυτήν. Η διαμόρφωσή του σε ένα από τα πρώτα αεροδυναμικά οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης στην ιστορία, οφείλεται στον κόμη Marco Ricotti. Ο Ιταλός ευγενής, από τους πρώτους εραστές της Αυτοκίνησης και με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, θέλησε να αποκτήσει ένα τετράτροχο που να προβάλει όσο το δυνατόν μικρότερη αντίσταση στη ροή του αέρα όταν το οδηγούσε. Για το σκοπό αυτό απευθύνθηκε στην Carrozzeria Castagna, μια αμαξοποιΐα με μεγάλη ιστορία και με έδρα το Μιλάνο, που ιδρύθηκε το 1849 και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι τις ημέρες μας. Το πιο γνώριμο σχήμα, που μπορεί να προβάλει τη μικρότερη δυνατή αντίσταση στη ροή του αέρα, είναι η σταγόνα του νερού. Αυτήν μελέτησε η Castagna, υιοθετώντας την στην τελική μορφή της «40-60 ΗΡ» του ανήσυχου κόμη.


Η Aerodinamica...
θύμιζε δραπέτη από μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν: Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των έξι λίτρων και το ψυγείο της βρίσκονταν μέσα στο περίγραμμα του επενδυμένου με αλουμίνιο αμαξώματος, ενώ το επίμηκες παρμπρίζ αποτελείτο από τρία ανεξάρτητα τμήματα καμπύλου γυαλιού. Όσο για τους επιβάτες, μπορούσαν να απολαύσουν το εξωτερικό περιβάλλον του ταξιδιού τους μέσα από τα μεγάλα φινιστρίνια που χρησιμοποιήθηκαν αντί των συμβατικών ορθογώνιων παραθύρων. Η άτρακτος ενός σύγχρονου επιβατικού αεροσκάφους δεν διέφερε και πολύ από την καμπίνα τους. Όπως ειπώθηκε, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της μεθόδου κατασκευής της, η αεροδυναμική Alfa Romeo με 250 κιλά λιγότερου βάρους από τις «αδελφές» της μπορούσε να αναπτύξει ανώτατη ταχύτητα έως 140 χιλιόμετρα την ώρα. Είμαστε σε θέση να φανταστούμε πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό για τον οδηγό της, που ήταν υποχρεωμένος να κάθεται αρκετά πίσω από το παρμπρίζ χωρίς να έχει ορατότητα πίσω, επειδή εκεί δεν υπήρχε παράθυρο! Το 1915 ο κόμης Ricotti προχώρησε σε μερική αφαίρεση της οροφής, προκειμένου να κάνει το αυτοκίνητο πιο εύχρηστο. Σήμερα, ένα πιστό αντίγραφό του, που δημιούργησε το Ιστορικό Τμήμα της Alfa Romeo το 1979, βρίσκεται στη δική του ξεχωριστή θέση στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο της ιταλικής εταιρείας στο Areze.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αμάξωμα: sedan/saloon 4/5 θέσεων
Σχεδιασμός: Carrozzeria Castagna
Kινητήρας: 4κύλινδρος σε σειρά
Κυβισμός: 6.082 κ.εκ.
Διάμετρος x διαδρομή: 110 mm x 160 mm
Σχέση συμπίεσης: 4.35:1
Ισχύς: 73 ίπποι στις 2.200 σ.α.λ.
Μετάδοση κίνησης: στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο ταχυτήτων: χειροκίνητο 4 σχέσεων
Ανώτατη ταχύτητα: 150 χλμ/ώρα
Μήκος: 5.500 χλστ.
Πλάτος: 1.700 χλστ.
Ύψος: 2.230 χλστ.
Μεταξόνιο: 3.200 χλστ.
Μετατρόχιο εμπρός: 1.450 χλστ.
Μετατρόχιο πίσω: 1.450 χλστ.
Βάρος: 1.000 κιλά

credits

Κείμενο: Σπύρος Χατήρας. Φωτογραφίες: Σπύρος Χατήρας, Alfa Romeo